Výber kvalitných okien

Rosenie okien a ich príčina
4. decembra 2017
Show all

Výber kvalitných okien

Výber kvalitných okien

Na dnešnom trhu je množstvo plastových okien a firiem, ktoré ich ponúkajú. Ako si ale vybrať správne? Koľko komôr v profile by malo obsahovať? A ako sa vlastne tie komory počítajú? Možno aj vám behajú po rozume tieto otázky, tak sa pokúsim ich čo najzrozumiteľnejšie objasniť.

Koľko komôr si vybrať?

Počet komôr sa vždy počíta v smere prevažujúceho prúdenia tepla, teda z interiéru do exteriéru. Len pár rokov dozadu firmy ponúkali len trojkomorové, maximálne štvorkomorové okná. Len po pár rokoch tieto tipy v ponukách už nenájdete a základom sa stali päťkomorové  okná, ktoré sú celkom rozumným ekonomickým riešením pri kúpe nových okien.

Väčšina zákazníkov sa však už zaujíma o šesťkomorové či sedemkomorové okná. V našej ponuke GEALAN 8000, GEALAN 9000 či od INCONu LUXURY alebo EXCLUSIVE.

Tepelná izolácia rámov

Tepelná izolácia okenných rámov však nezávisí len od počtu komôr. Niektoré okná majú jednotlivé komory veľmi úzke a v tom prípade nemá zvýšený počet komôr žiaden vplyv na zlepšenie tepelnej izolácie rámu. Pozor si treba dávať aj na stavebnú hĺbku rámu, to znamená silu okenného profilu, ktorá sa meria z interiéru do exteriéru. Minimálna hĺbka profilu musí byť aspoň 70mm (pri 5 komorových oknách), štandardom sa stáva hĺbka profilu min 80mm (6 komorové okná). Vrcholným tipom je momentálne skoro 90mm hĺbka profilového systému (6-8 komorové okná).

Koľko tesnení má obsahovať okno?

Takže vyberiete si počet komôr, zistíte si stavebnú hĺbku, ale to ešte nie je všetko. Aby bol okenný rám dokonale tepelne izolovaný musíte myslieť na ďalšie veci. Vysoké straty tepla vznikajú v tzv. funkčnej špáre, kde sa stretáva okenný rám s krídlom okna. Táto špára musí zabezpečiť odvod kondenzovanej vody kanálikmi do exteriéru.

Tieto kanáliky sú najčastejším dôvodom, prečo sa plastové okná s len dvojitým tesnením zarosia z interiérovej strany. Studený vzduch prechádza kanálikmi až k vnútornému tesneniu, ktoré nedokáže zabrániť schladeniu profilu.

Ak sa chcete vyhnúť roseniu okien, zatekaniu vody na parapet zabezpečte si okná s trojitým tesnením, ktoré neprepustí studený vzduch do vnútornej strany rámu. Máloktorý predajca však spomína práve tesnenie okien, ak chcete vedieť, aké tesnenie obsahuje okno, ktoré si chcete zakúpiť, musíte sa na to priamo opýtať.

Kúpa plastových okien nie je lacná záležitosť, preto si dobre premyslite, čo by mali obsahovať, aby vám vydržali čo najdlhšie, a aby ste najmä vy boli spokojní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *